Aangezichtspijn en oorsuizen

Kiezen klemmen en knarsen is een kauwspier activiteit, die bruxisme wordt genoemd. Stressvolle perioden kunnen de oorzaak zijn voor deze onbewuste nachtelijke activiteit, waarbij langdurig heftige pijnklachten in het aangezicht kunnen worden uitgelokt. Meestal bestaan de klachten al geruime tijd (soms jaren) en kunnen dan eerder zijn geduid als bv migraine. Het klachten patroon omvat vaak pijn en druk in het oor of kaakgewricht, klachten van sinusitis achtige aard, druk achter de ogen, en oorsuizen.

Vaak doen nek en schouders mee in dit klachten patroon; houding afhankelijke werkomstandigheden (veel pc werk in foute houding), dragen tevens bij in het onderhouden van de pijn klachten. Spiervermoeidheid en kramp initiëren de pijn component.  Het oorsuizen is vaak op basis van verhoogde spierspanning, waarbij tractie op de hamerkop (in het oor) wordt uitgeoefend, wat oorsuizen kan veroorzaken.

De diagnostiek van deze afwijking is zeer uitgebreid.  Daarom verzoeken wij bij nieuwe verwezen patiënten om de vragenlijst (aanklikken button) te downloaden, in te vullen en digitaal te retourneren, voorafgaande aan onze gnatologische expertise, die door Dr. P. Koole en Dr. N. M. Timmenga wordt uitgevoerd.